„Ideálny stav je, keby bola DPH znížená natrvalo oproti štandardnej
sadzbe, pretože to vždy dáva zmysel pre služby, ak sú zdaňované nižšou
sadzbou DPH. Služby sú náročné na spotrebu ľudskej práce a tam sa nedá
odrátať DPH na vstupe,“ povedal Harbuľák pre TASR. V minulosti
gastrosektor požadoval zníženie DPH na zníženie škôd vzniknutých
pandémiou, teraz sa pre hotely a reštaurácie ukazuje ďalší dôvod na
zníženie DPH. Pre nízke platy totiž nedokážu konkurovať na trhu práce a
chýbajú im zamestnanci.
Predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory SPPK Emil
Macho vidí aj ďalší dôvod na zníženie sadzby DPH pre gastro. Nižšia
sadzba dane zastabilizuje ceny týchto služieb, prípadne by ich mohla pri
výraznejšom poklese aj mierne znížiť. To by znamenalo vyšší záujem
zákazníkov, rast spotreby vstupných surovín a pretože reštaurácie
hľadajú najmä miestnych dodávateľov, aj podporu malých a stredných
poľnohospodárov.
Pretože je v parlamentne opozičný návrh na zníženie DPH pre gastro na
úroveň päť percent, Macho vyzval poslancov, zahodili stranícke tričká a v
tomto prípade opozičný návrh, keď aj v pozmenenej forme, podporili.
Zmena by podľa neho mala nastať čím rýchlejšie, pretože nie je vylúčené,
že na jeseň príde tretia vlna pandémie a prinesie nové obmedzenia.
Optimálny by preto podľa neho bol vládny návrh a skrátené legislatívne
konanie.
Harbuľák dodal, že na zníženie DPH nie je v parlamente jednoznačný
názor, ale veľká časť poslancov chápe problémy sektora a vedia si takéto
riešenie predstaviť. DPH na Slovensku pre gastro je niekoľkonásobne
vyššia oproti okolitým krajinám. Napríklad v Českej republike majú
zavedenú desaťpercentnú DPH, v Rakúsku a Poľsku päťpercentnú.
Ministerstvo financií SR v reakcii na požiadavku podnikateľov uviedlo,
že keďže k otázke možného znižovania DPH aktuálne prebiehajú interné
diskusie, konečné stanovisko zatiaľ nezverejní. "Pomoc podnikateľom však v princípe neodmietame," dodal rezort.